Open menu
02August2024

7524 sayılı Kanunla Sosyal Güvenlik Düzenlemeleri Hakkında Önemli Değişiklikler Yapıldı

7524 sayılı Kanunla Sosyal Güvenlik Düzenlemeleri Hakkında Önemli Değişiklikler Yapıldı

02.08.2024 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 7524 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile sosyal güvenlik uygulamalarında önemli değişiklikler yapılmıştır.

Neler Değişiyor?

  • Mevcut düzenlemede sigortalının prime esas kazancının %2'si olarak uygulanan kısa vadeli sigorta prim oranı %2,25'e çıkarılmıştır. (İlgili madde Kanun'un Resmî Gazete'de yayımlandığı 02.08.2024 tarihini izleyen ay başında yürürlüğe girecektir.) Bu nedenle son defa olmak üzere 2024/08. dönem için kısa vadeli sigorta prim oranı %2 olarak uygulanacaktır.
  • EYT kapsamında ilk defa yaşlılık veya emeklilik aylığı alan ve en son çalıştıkları iş yerinde çalışmaya devam eden işçiler için uygulanan Sosyal Güvenlik Destek Primi İşveren Hissesi Beş Puanlık Prim İndirimi (15510) teşviki kaldırılmıştır. İlgili madde Kanun'un Resmî Gazete'de yayımlandığı 02.08.2024 tarihini izleyen ay başında yürürlüğe girecektir. Bu nedenle son defa 2024/08. dönem için teşvikten faydalanılmaya devam edilecektir.
  • En düşük emekli aylığı tutarı 10.000,00 TL'den 12.500,00 TL'ye çıkarılmıştır. İlgili madde 2024 yılı Temmuz ayı ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girmiştir.

Konu ile ilgili Resmî Gazete'ye buradan ulaşabilirsiniz.

Ek bilgiye ihtiyaç duymanız hâlinde lütfen müşteri temsilciniz ile irtibata geçiniz.

Author Ümit Kır, Category Sosyal Güvenlik Hukuku Mevzuatı, Vergi Hukuku Mevzuatı

  • Bilgilendirme Metni!

    Bu makalede yer alan içerikler, yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve CottGroup® üye şirketlerine aittir. Bu içerikler, hukuki, mali veya teknik danışmanlık hizmeti niteliği taşımamaktadır ve kaynak gösterilmeden iktibas edilemez.

    CottGroup® üye şirketleri, makaledeki bilgilerin doğru, güncel veya eksiksiz olduğunu garanti etmez ve bu bilgilerin içerebileceği hata, eksiklik veya yanlış anlaşılmalardan doğabilecek zararlardan sorumlu değildir.

    Burada sunulan bilgiler, genel bir bakış sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Her somut olay farklı değerlendirmeler gerektirebilir ve bu bilgiler her duruma uygun olmayabilir. Bu nedenle, makalede yer alan bilgilere dayalı olarak herhangi bir işlem yapmadan önce, konuyla ilgili hukuk, mali, teknik ve diğer uzmanlık alanlarında yetkin bir profesyonele danışmanız önemle tavsiye edilir. CottGroup® müşterisiyseniz, özel durumunuza ilişkin müşteri temsilcinizden bilgi almayı unutmayınız. Müşterimiz değilseniz, lütfen ilgili bir uzmandan görüş alınız.

    CottGroup® üye şirketlerine ulaşmak için tıklayınız.

Yazar

Ümit Kır

Human Resources Regulation and Audit Director
/en/legislation/item/important-changes-made-to-social-security-regulations-with-law-no-7524

Other Legislation

Lets start
Get a quote for your service requirements.

Would you like to know more
about our services?